Op het eerste gezicht zegt de naam Confibelle niet veel. Maar zodra je weet dat dit de bedrijfsnaam is van syndicus Isabelle Van Kessel komt de Aha-Erlebnis als vanzelf. Confibelle is de mooi gevonden combinatie van ‘vertrouwen’ en ‘Isabelle’. En dat is precies wat deze sociale jongedame wil bereiken, een echte vertrouwensband opbouwen met werkelijk elke klant.
Opgestart in april 2022
Isabelle studeerde in 2019 af als energiedeskundige maar begon tijdens corona na te denken over wat ze écht graag wou doen. En zo kwam ze uit bij een baan als syndicus. Na een BIV-stage van maar liefst 1500 uur (!) startte ze in april 2022 haar eigen bedrijf Confibelle op. Amper een paar maanden later beheert ze al een mooi aantal gebouwen. Intussen blijft ze actief als energiedeskundige, en binnenkort komt daar nog een specialisatie asbest bij. Stilstaan is geen optie.
Hoe begint iemand aan een carrière als syndicus?
“Mijn vrienden verklaren me inderdaad zot. Volgens hen is dat één en al geklaag en gezaag. Maar het is zoveel meer dan dat,” lacht Isabelle. “Ik heb de job leren kennen via mijn mama die in een appartement woonde. Ik ging mee naar de vergaderingen en was daar telkens opnieuw getuige van een boeiende dynamiek. Een syndicus is zowel juridisch, technisch, administratief én sociaal bezig. De job is alvast voor mij een pak interessanter dan die van vastgoedmakelaar waar de klemtoon vooral ligt op verkoop en verhuur. Een huis kopen is bovendien vaak een eenmalige gebeurtenis terwijl je met een syndicus een jarenlange relatie onderhoudt. Als syndicus kan je écht het verschil maken voor mensen, hen vooruit helpen én gelukkig maken, en dat trekt me aan.”
Vrouw én jong zijn in een typische mannenwereld
“De wereld van de syndicus is welbeschouwd een ‘oudere mannenwereld’. Maar vergis je niet, want dankzij mijn opleidingen sta ik technisch meer dan mijn vrouwtje. Oké, ik ben een jonge vrouw, maar als dat al een nadeel zou zijn – en dat is het niet – slaag ik erin dat vooroordeel meteen weg te werken. Dat doe ik door sociaal en communicatief te zijn en door beleefd, attent en actief te luisteren naar de problemen van de mensen. Want als je écht goed luistert en daar de nodige tijd voor neemt, heb je het probleem vaak al voor de helft opgelost. Begrip tonen is de eerste belangrijke stap. Eigenlijk ben ik technisch beheerder, boekhouder, administratieve kracht, psycholoog, relatiebemiddelaar en advocaat, en dat allemaal samen. Die verschillende petjes maken de job enorm boeiend”.
“Dankzij mijn opleidingen sta ik technisch meer dan mijn vrouwtje in een ‘oudere mannenwereld’.”
Onbekend is onbemind
“Het beroep van syndicus is vrij onbekend, maar omdat de vraag ernaar zo snel groeit doet men pogingen om de job meer aanzien te geven. In het postgraduaat dat ik geef als lector in PXL probeer ik het beroep in ieder geval zo aantrekkelijk mogelijk voor te stellen. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, dat geef ik toe, maar wel altijd gevarieerd en interessant,” lacht Isabelle. “Ook aan de leden van Jong Voka moet ik regelmatig uitleggen wat mijn beroep precies inhoudt. Daar bouw ik trouwens aan een sterk netwerk van betrouwbare partners. Als syndicus is het heel belangrijk dat ik loodgieters en gevelwerkers ken, maar ook verzekeraars en advocaten. Heb ik een vraag, dan stel ik die vlug even aan de specialist ter zake. En het antwoord komt meteen. Top!”